Fenntarthatóság. Elmélet.

2013.12.17. 11:45 sitya

Sustainable Living 640x300.jpg

Van egy csomó olyan külső körülmény, ami szinte mindannyiunkat befolyásol: valahol lakni kell, meg kell etetni a családot, elő kell teremteni ezeknek a forrásait, ilyesmi, kb. a Maslow-piramis második szintje. Ezeknek a paramétereit hirtelen, egyszerre, egyik napról a másikra nemigen lehet alakítani, így jó ha van egy koncepciónk, amely fenntartható, és egyértelműen meghatározza a kapcsolódó kérdésekhez való hozzáállásunkat, megelőzendő a váratlan és kényelmetlen, "mostmilegyen" típusú fejvakarásokat, kényszerpályákra való ráállásokat. Nem véletlenül vannak a piramisnak még magasabb szintjei, az a jó, ha ez a szint egyszerűen működik, "just works".

Az általam fenntarthatónak vélt ilyen modell egészséges mértékben önellátó, amennyire a lehetőségek értelmesen engedik, független a nagy külső rendszerektől, kicsi a lábnyoma, illeszkedik a természeti környezetbe és biztosít egy reálisan elvárható kényelmet.

Teljesen világos, hogy városi, szellemi munkával foglalkozókként nem tudunk - a szó pozitív értelmében - paraszttá válva függetlenedni, és kizárólag földet művelve biztosítani a családunk napi betevő falatjait, és minden egyéb szükségletet, ez talán nem is lehet reálisan cél és valószínűleg nem is működne jól. Az már sokkal inkább célnak gondolom, hogy tudatosan igyekezzünk olyan környezetet kialakítani magunk körül, amely akkor is nagyjából működőképes lesz, ha a rendszeres bevételi forrásaink elapadnak, esetleg beüt egy nagyobb krach és '46-hoz hasonlóan az budapesti utcákon seprik a pénzt, mert annyit fog érni. Egy ilyen környezetben krízishelyzet esetén sem csúszik ki a lábunk alól a talaj teljesen, emellett további előnye, hogy napjainkban ismert ún. normál működés esetén csökken annyira pénzügyi kiszolgáltatottságunk, hogy adott esetben azt is megtehetjük, hogy félállásban dolgozzunk csak, a felszabaduló időt családunkra fordítva, hiszen a kieső pénzre gyakorlatilag nem lenne szükségünk. De tartsunk itt, hogy ez utóbbi a helyzet.

Persze nem gondolom, hogy a pénz elvi szinten elvetendő, maga lenne a patás ördög, sőt az elképzelt fenntartható élettér kialakításához is szükséges, viszont a minket körülvevő pénzrendszer sérülékeny annyira, hogy érdemes tőle független elemekben is gondolkodni. Például ha van valamennyi pénzem és azt kell eldöntenem, hogy ebből mondjuk kiépítek egy esővíz-tárolót, amelyből ellátom a vécét és locsolok, vagy ezt a pénzt beteszem a bankba és a kamatokból kifizetem a vízszámlát, akkor egyértelműen az első választás mutat a modellből kiolvasható fenntarthatóság irányába.

Mi mostanában építkeztünk, a legtöbb részdöntést igyekeztünk ennek a koncepciónak a mentén meghozni. Ezekről a kérdésekről, szempontokról és a döntésekről külön is készül pár bekezdés, bár a fűtés kapcsán már olvashattatok ilyesmikről

Szerintetek mitől lesz körülöttünk a környezet fenntartható?

4 komment

Címkék: elmélet anyagiak fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyabokor.blog.hu/api/trackback/id/tr735609251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dolesch 2013.12.17. 23:11:19

Mitől lesz körülöttünk a környezet fenntartható?

A kisebb fogyasztástól. Kis lakás, minimális autóhasználat, stb.
Nem a hatékony technológiáktól, nem a nagy lakás+hőszivattyú, meg évi 50000 km+hibrid autó kombóktól.
Nagy a fogyasztás, mert erre épül a gazdaságunk, és a hatékonyság tényleg sokat számít, de többet segít, ha nem használunk feleslegesen sokat bármiből.

Van honnan leadnunk.

piskom 2013.12.18. 08:54:41

Helyi foglalkoztatás, helyi szolgáltatások, decentralizált döntési szintek: kis manufaktúrák helyi alapanyagokra épülve, helyi pék, helyi kertészet, helyi állattartás, kézműves termékek.
Ami a mai trendek szerint utópia.

Irodalom:
Ernest Callenbach: Ecotópia

H. Zs. 2013.12.18. 09:00:00

A környezeti fenntarthatóság véleményem szerint nemcsak a fogyasztáscsökkenés/megújulók kettősben, hanem lehetőség szerint a lokálisan termelt javak használatában, illetve a bölcsőtől-bölcsőig szemlélet keretében, vagy az ún. kék gazdaság elve szerint gyártott termékek, javak, szolgáltatások igénybevételével érhető el, vagy közelíthető meg.

Kétségtelen azonban, hogy a takarékosság és a megúujló források használata a legkönnyebben megvalósítható.

Az átlagos magyar fogyasztás valahol 80-90 kWh/nap/fő környékén található. Saját példa, de külföldi és hazai szakirodalomban is olvasható példák alapján a hőigény 30-40%-al csökkenthető, úgy, hogy közben még elfogadható méretű marad a lakótér, amiben élünk. Ehhez jól hőszigetelt házra van szükség, és ésszerű beltéri hőméréskletre. A saját példám azt mutajta, hogy egy kisebb méretű családi ház fűtése egy átlagos ugyanilyen házzal összevetve 40%-al csökkenthető.

A villamos fogyasztásra hasonló igaz. Egy átlagos háztartásban odafigyeléssel, energiatakarékos eszközökkel, illetve némi lemondássa elérhető, hogy a fogyasztás 100 kWh/hó körül legyen, vagy alacsonyabban.

Ha aztán felszerel az ember napelemeket, akkor ennek jelentős része kiváltható.

Az élelmiszer terén a lokálisan elérhető termékek vásárlása a célszerű, ha már nem termel mindenki - ami érthető - de ez nem mindig lehetséges, mert vagy nincs termelői piac, vagy nem tudni honnan van az áru, stb.

Ebben az utóbbiban tudna a városias környezet még előrelépni, úgy, hogy a körülötte lévő mezőgazdasági területek élelmiszerét tudná megvenni. Ehhez szükséges lenne a városok környékén a kertészeti élelmiszertermelés újraindulása, illetve a helyi paicok rendszerének kiépülése. Ez nem mindig könnyű.

szekertabor · provo.blog.hu 2013.12.18. 13:27:29

Azt a kretént, aki kitalálta a "fenntartható fejlődés" vagy "fenntartható növekedés" kifejezéseket, szurokba és tollba forgatva állítanám szégyenpadra mindazokkal a közgazdászokkal, környezetvédőkkel, politikusokkal és zsurnalisztákkal együtt, akik a szájukra merik venni ezt az eget rengető blődséget.

provo.blog.hu/2013/06/06/fenntarthato_stagnalas
süti beállítások módosítása