230 voltos fenntarthatóság

2014.11.09. 15:53 sitya

solar-powered-tiny-house-3.jpg

Néhány poszt erejéig rákanyarodunk az elektromos ügyekre, megnézzük, hogy mit nézzünk a villanyszámlánk kapcsán, megvizsgáljuk, hogy ha érdemes, akkor miként érdemes napelem telepítésében gondolkodni, majd a sorozat végén bemutatunk egy Tanyabokor-közeli ismerős már megvalósult és jól működő, mindössze négy darab napelem panelt tartalmazó megoldását.

Kezdetnek gondolkodjunk egy kicsit. Mitől lesz a villamosenergia fogyasztásunk fenntartható? Teljesen ugye akkor lenne, ha az összes áramot magunk termelnénk, tárolnánk és használnánk fel. Vagy nem használnánk áramot egyáltalán. Egyik forgatókönyv sem reális, mert a nulla használat oly mértékű komfortcsökkenést okozna, amely  nem vállalható, a teljes autonómia pedig egy átlagos háztartás fogyasztása mellett majdhogynem megoldhatatlan az energiatárolási nehézségek miatt. A cél tehát, hogy tegyünk meg mindent az áramfogyasztásunk szempontjából is minél fenntarthatóbb környezet kialakításáért. 

Könnyebb megspórolni, mint megtermelni!

Első feladat tehát azonosítani az elektromos fogyasztóinkat, megtalálni a rejtőzködőket (stand-by állapotú eszközök, bedugott töltők, hagyományos izzók...stb), és megpróbálni belőni a valós szükségleteket ill. az ehhez kapcsolódó áramigényt. Utóbbihoz nagy segítség lehet egy fogyasztásmérő beszerzése, de önmagában csak az, ha naponta egyszer leolvasod a villanyórát jó képet ad a fogyasztási mintázatról és ha semmi mást nem csinálsz, csak ez alapján odafigyelsz, harmadával csökken majd a fogyasztásod -- próbáld ki!

Ki fog jönni, ha éjszakára kihúzod a routert, ha nem tartod a havonta egyszer használt nyomtatót bedugva, ha LED-es izzót teszel be legalább pár helyre, akkor havi szinten több sörnyit megtakarítottál. Egyúttal ki fog jönni az is, hogy árammal hőt termelni sosem éri meg, persze itt már korántsem biztos, hogy túl sok a mozgástér; vezetékes gáz hiányában egy sütőt, főzőlapot értelmesen pótolni palackos gázról működő eszközökkel lehet, a sparherdet beröffentei a meleg kávéért fílinges, de nem biztos, hogy a hét minden napján jól esik. A lényeg itt is, hogy meg kell találni az értelmesen vállaható kompromisszumokat -- ez mindenkinél máshol lesz. De pl. egy villanybojlert kiváltani tavasztól őszig napkollektorral, fűtési szezonban pedig a mefelelő hőtermelő eszközzel, az minden szempontból jó döntés.

Napelem?

Ha már idáig eljutottunk, megspóroltunk egy csomó energiát, látjuk, hogy így is jól elvagyunk, ráadásul megvannak a további egyszerűsítési lehetőségek, akkor már érdemes megnézni, hogy a hosszú távon fennmaradó fogyasztás áramigényét ki tudnánk-e elégíteni saját termeléssel? Hogy álljunk neki a tervezésnek?

Először is legyünk tisztában azzal, hogy ha valamilyen kulcsrakész, csak visszatermelős napelemes rendszert teszünk fel, akkor egy utcai áramszünet esetén hiába a napelem, otthon ugyanúgy állni fog minden, mintha nem lenne egy panel sem a tetőn. Kötelező -- és logikus -- elvárás a szolgáltató részéről, hogy ha valami hiba van a rendszerben, akkor automatikusan leváljanak a háztartási kiserőművek, mert nem szeretnék, ha a szerelőjüket megvágná a házaktól a hálózatba visszatáplált áram. Ha tehát már napelem, akkor érdemes úgy tervezni, hogy a kritikus infrastruktúra folyamatosan egy szeparált, napelemes-akkuumlátoros körről, szigetüzemként működhessen, és szükség esetén a kevésbé kritikus, nem nagyfogyasztókat is át lehessen ide kapcsolni.

Okosan!

Gondolkodjunk még egy kicsit és nézzük meg, hogy a háztartásban mely eszközöknek kell mindig működnie, melyek nélkül elég nagy gubanc lenne, radikálisan csökkenne a komfortérzet vagy veszélyessé válna a lakókörnyezet. Lesznek olyan elemek, melyek nem kritikusak, de komoly komfortérzet-csökkenéssel járnak, viszont nem is igényelnek borzasztó sok energiát, így fenntarthatóan működtethetőek. Aztán vannak a nagyfogyasztók, melyek többsége nélkül elvagyunk, egyike-másika azért hiányozna, de el lehet lenni nélkülük egy darabig komolyabb lázadás nélkül.

Mi számít kritikusnak? A szivattyúk és más semmi. Hülyeség? Gondolod végig! Ha bármilyen központi fűtésed van, máris nem működik, ha nem megy a keringtető szivattyú (hacsak gravitációs úton nem, de az ma már ritka). Ha kút-, vagy esővized van bevezetve, az is megáll szivattyú nélkül. A napkollektor sem termel melegvizet nélküle. Szóval a szivattyúnak mennie kell. (Ameddig nincs napelem, addig persze egy normál, számítógépes szünetmentes tápegység segítségével megoldható a rövidebb áramszünetek áthidalása.)

Mi az, ami nem kritikus, de hiánya rövidtávon komoly komfortcsökkenést okoz, viszont nem fogyaszt túl sokat, így reális, hogy szigetüzemben is fenntarthatóan működtethető? Egy kisfogyasztású hűtőszekrény, egy többnyire LED-es izzókat tartalmazó világítás, riasztó, ha van, esetleg a router. Nagy odafigyeléssel és megfelelő napos idő esetén heti 1-2 alkalommal mosógép működtetése, ha az akksi bírja. Kommentekben írjátok meg, ha kimaradt valami.

A tervezés és a szemlélet lényege, hogy a fogyasztást igazítom a megtermelhető áram mennyiségéhez és nem fordítva.

Egyéb elektromos nagyfogyasztóink kapcsán szerintünk nem éri meg napelemes kiváltásban gondolkodni, ezek szigetüzemben nem működhetnek. Ami megfontolandó, amennyiben a kritikus és a kevésbé kritikus de fontos és fenntarthatóan működő körökkel készen vagyunk, akkor a lehetőségeinkhez képest további pár panelt felhelyezve a nagyfogyasztók által elhasznált energia egy részét megtermelve visszatáplálunk, és ameddig működik a szolgáltató által biztosított átvétel, addig ennyivel csökkentjük a villanyszámlát. De ez kiegészítő, avagy tüneti kezelés, örüljünk, ameddig működik :)

Ugyanakkor joggal merülhet fel a kérdés, hogyha tudok feltenni napelemet, amiból tiszta és megújuló energiát állítok elő, akkor miért sportoljak azon, hogy kevés panellel dolgozzak és abból próbáljak kijönni? Szerintünk egyszerűen azért, mert attól az energiától, amit nem használsz el, nem függsz, így egyszerűbbé, fenntarthatóbbá válik a környezeted. Tényleg sokkal könnyebb megspórolni, mint megtermelni. Fontos szempont lehet emellett még, hogy bár a házilag megtermelt napenergia kötelező hálózati átvétele jelenleg -- úgy, ahogy -- megoldott, nem lehetsz biztosak benne, hogy ennek a paraméterei nem változnak-e hátrányosan a jövőben. Mondjuk egy Paks2 priorizálással párhuzamosan... Arról nem beszélve, hogy egy átgondolt, kisteljesítményű de szigetüzemet is lehetővé tévő rendszer bekerülési költsége mindennel együtt megáll hat számjegynél, amíg egy átlagos háztartásra szánt 12-15 paneles, csak visszatáplálós  legalább 2.5M körül mozog alsó hangon, nem ad plusz biztonságot és nem ösztönöz a fenntarthatóságra.

A kulcs tényleg ott van, hogy amennyire lehet, légy egyszerű, légy passzív!

Ti mit gondoltok? 

41 komment

Címkék: napelem elektromosság fenntarthatóság

A bejegyzés trackback címe:

https://tanyabokor.blog.hu/api/trackback/id/tr236856767

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domel 2014.11.10. 00:02:44

Kiváncsi leszek, mire megyünk a nagy számolgatással. Szerintem sose hozza be az árát. Nekem a villanyszámlám havi 12e Ft, és ha ezt elosztom az egymillióban, akkor 7 év a megtérülési idő. De ha a rendszer 3 millió, akkor 21 év? És mire behozná az árát, arra elromlik valami, pl az akkumulátorok. Remélem a további posztokban kitérnek rá, hogy mi kell egy ilyen rendszerhez, és minek mi az ára

Gour (törölt) 2014.11.10. 00:22:20

Ha inverteres fűtős klimával oldod meg télen a fűtést akkor máris jobb a matek. Van már olyan tipus ami minusz 30 fokig működik. Én ebben hiszek, napelem és hőszivattyús klíma, de kezdésnek mindenképpen a hőszigetelést ajánlanám, utána jöhet a többi.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 03:29:02

A szigetüzem az akkuk miatt semmiképpen nem éri meg, soha nem hozza be az árát. Hiába van ui. egymillió alatt az ára, a teljesítménye kicsi, ezért jelentős megtakarítás nem lesz. Az akkukat viszont 3-4 évente cserélni kell.

"ha valamilyen kulcsrakész, csak visszatermelős napelemes rendszert teszünk fel, akkor egy utcai áramszünet esetén hiába a napelem, otthon ugyanúgy állni fog minden, mintha nem lenne egy panel sem a tetőn. "

Nem nehéz megoldani, hogy áramszünet esetén a ház galvanikusan leváljon a hálózatról, amikor is minden üzemelhet tovább a napelemről, és a szerelők is biztonságban vannak.

@Gour:

Így igaz. Tudnál linkelni ilyen klímát? A mínusz 30 fok elég kemény, nagyon rossz lehet a COP. Igaz, ez nagyon nem jellemző nálunk, így ha négyévente 2-3 napra bejön, túl lehet élni.

Bélabácsi 2014.11.10. 06:22:46

Az írás alap-üzenete jogos: a fotovoltaikus cella nem alkalmas a teljes fogyasztás kiváltására, és ha ilyen rendszert akart az ember, akkor az első lépés tényleg lecsupaszítani a fogyasztásunkat amennyire csak lehet.

A "sziget-üzemmód" egy csomó olyan helyre ellenben abszolút jó, ahol izoláltan csak világításra van szükség (kocsibeálló, kerti világítás stb.): előbbiben egy közepes panel plusz egy kis akksival teljesen jól lehet üzemeltetni pl. 2x3m LED-csíkot, ami már gyönyörűen bevilágítja az egész teret, mozgás-érzékelővel együtt kijön 150 rugó alatt és onnan "nem kér enni", kerti világítás pl. járda mellé meg a leszúrós szóló cuccokkal egy közepes kertben 50-60 rugóból még jobb cuccokkal is megoldható.

Kurt úrfi [teuto-nordikus parasztlegény] 2014.11.10. 06:24:53

Messze-messze a legreálisabb poszt amit ebben a témában olvastam.

Göntér László 2014.11.10. 07:58:42

A fogyasztási szokások megismerésével, a spórolási lehetőségek számbavételével nagyon egyetértek. De, ha arra gondolok, hogy a tanyabokor egyáltalán nem foglalkozik a tanyasi életmód, lakóháztól, eltérő egyéb fogyasztásaival (fejőgép, keltetőgép stb.), elszomorodok. Mindig kétséges a siker, ha nem gondolkodunk a másik fél fejével is. Mit gondolhat a másik fél? Kiépítek egy viszonylag hosszú hálózatot, aminek a végén lesz egy elhanyagolható fogyasztás. Ezt a hálózatot nekem kell üzemeltetni, az amortizációját nekem kell fizetni és nekem kell viselni annak a kockázatát, hogy a felhasználónál meghibásodik a leválasztó automatika és áramütés éri az én szerelőmet. Látható, hogy az ellenérzések zöme a hálózathoz kapcsolódik. Ez azt jelenti, hogy célként a teljes sziget üzemet kell megjelölni és a hálózat igényt kiiktatni. Ezek után lehet, a költségekkel foglalkozni, mert ekkor mások szempontjait valóban nem kell figyelembe venni. Nyilvánvaló, hogy ebben az esetben figyelembe kell venni minden rendelkezésre álló adottságot (munkagépek, autók stb. akkumulátorai, helyi generátorok stb..

qqcqqc 2014.11.10. 09:12:38

"ha nem tartod a havonta egyszer használt nyomtatót bedugva"
elég költséges módja a spórolásnak egy festékpatronos nyomtató esetén. Ha áramtalanítjuk, nem tudja az automata fejkarbantartást elvégezni és az árammegtakarítással szemben megjelenik a nyomtató cseréjének költsége, mivel ezen készülékekbe ha nincsenek folyamatosan használva, nem tisztítja a fejet a gép, beszárad a festék és a szerviz költség megközelíti egy új készülék árát.

dmwd 2014.11.10. 09:12:49

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"Nem nehéz megoldani, hogy áramszünet esetén a ház galvanikusan leváljon a hálózatról, amikor is minden üzemelhet tovább a napelemről, és a szerelők is biztonságban vannak."

A galvanikus leválás tényleg csak egy relé kérdése, de
-1: nem engedélyezik, mert a relé meghibásodása esetén veszélyes,
-2: az inverter hálózati szinkron nélkül nem indul be. Most csak a visszatáplálósról beszélünk.
Ha tudsz olyan invertert mutatni, amelyik ebben az esetben is működik, kérlek írd meg, mert vennék én is egyet.

Bedi 2014.11.10. 09:18:15

@Bélabácsi:
"Az írás alap-üzenete jogos: a fotovoltaikus cella nem alkalmas a teljes fogyasztás kiváltására, és ha ilyen rendszert akart az ember, akkor az első lépés tényleg lecsupaszítani a fogyasztásunkat amennyire csak lehet."

Valami nagyon félre lett értve.

Akár villamos, akár hőenergiáról van szó, alap, hogy olcsóbb az energiahatékonyságra költeni. Ez nem jelent lecsupaszítást. Ez azt jelenti, hogy ugyanazt a kényelmet kisebb energiafelhasználással kapjuk meg.

nyelv-ész 2014.11.10. 09:21:56

Mosógépet, vasalót, hajszárítót akkumulátorról üzemeltetni igen rizikós. Ezeknek az áramfelvétele legalább 2 kW környékén van (mosógép is a fűtőszál miatt), és még ha szakaszosan is fűtenek, akkor is a fűtőszál bekapcsolásakor 8-10 amperrel terhelik a hálózatot. Ki lehet számolni, hogy egy inverter 230 V-os oldalán fellépő 10 amper az inverter 12 V-os oldalán hány amper áramfelvételt jelent. A legtöbb akku nincs ilyen terhelésre tervezve, a hagyományos ólomakkuk ilyenkor igencsak robbanásveszélyesek.

Bedi 2014.11.10. 09:35:54

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

"A szigetüzem az akkuk miatt semmiképpen nem éri meg, soha nem hozza be az árát."

Nem kell a teljes kapacitásra akkut telepíteni. Egyedül a világítás és a szórakoztató-info elektronikát kell egy lakóházban este árammal ellátni.

- Világítás: pár 10-20W per szoba
- LED TV bőven 100W alatt
- Notebook 10-20W átlag

Ami nem kell, hogy sötétben menjen:
- Fűtés (szivattyúk) egy jól szigetelt házban csak tizedfokokat csökken a hőmérséklet, ha nem fűtenek éjszaka
- Hűtő: pár palack vízzel meg lehet növelni a hőkapacitást, és nem gond, ha este nyitogatjuk, de csak másnap hűti vissza
- Fagyasztó: ha legalább félig van, már biztos nem gond pár óra kimaradás
- Mosás, takarítást lehet időzíteni nappalra

A szolárok terjedésével az áram ára is olyan lesz mint a mobil telefonálás, nap közben jelentősen elfog térni a ára, csak itt a nappali olcsóbb. Ez magával fogja hozni az ehhez igazítható, intelligens háztartási gépek (hűtő, mosó, mosogatógép) elterjedését.

Gour (törölt) 2014.11.10. 09:42:14

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Nem olyan rossz a COP-je mert ezt kifejezetten Norvégiára fejlesztették ki és ott ugye aztán van hideg.

-7 fokig 3,43kw-ot tud a 2,5-ös és 4,17-et a 3,5kw-os.

SCOP 4,5
COP 4,86

NE NORDIC ETHEREA a neve.

Még a Fujitsuról tudom, hogy nagyon jók fűtésben.

Nanenáné 2014.11.10. 10:48:07

@Bedi: A leggyakoribb és alapvető tévedés azt hinni, hogy egy ház lehűlése csak a hőszigetelésétől függ. Sajnos a fő tényező ebben - főleg télen - a hőkapacitás. Ha vastag, de kis hőkapacitású (pl. műanyag hab) szigetelést alkalmazol, akkor a ház gyorsan lehűl. Lásd pl. a jó hálózsák működéséhez a benne fekvő ember hőtermelése szükséges, anélkül pillanatok alatt kihűl, vagy a legjobban szigetelt tetőtéri szoba is katlan lesz a harmadik 30°-os napon.
Ugyanez a tévedés a hűtőnél is: a pár palack vizet pont annyi hőteljesítménnyel lehet lehűteni, amennyit lead. Ezzel teljesítményt nem lehet nyerni, csak illúziót.
És ezt az illúziót az energiamegmaradás- és az entrópia törvénye nem támogatja!

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 11:16:17

@dmwd:

"Ha tudsz olyan invertert mutatni, amelyik ebben az esetben is működik, kérlek írd meg, mert vennék én is egyet."

Készen szerintem nem kapsz ilyet, természetesen némi elektronikai ismeret birtokában neked kell megoldanod a feladatot.

"a relé meghibásodása esetén veszélyes,"

A relé védelme megoldható a szokásos módon, párhuzamosan kötött félvezetővel. Záráskor először a félvezető zár, utána a relé, nyitáskor először a relé nyit, utána a félvezető. Így nincs ívhúzás, a relé nem ragadhat be. A kontaktusok nincsenek nagy terhelésnek kitéve, hiszen a relének csak a félvezetőt kell söntölnie. Természetesen feszültség nélkül nyitott reléről beszélünk.

Persze a félvezető is meghibásodhat, de ez a gyári készülékkel is megtörténhet.

"az inverter hálózati szinkron nélkül nem indul be."

Ezt sem nehéz beadni neki.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 11:31:12

@Bedi:

"Nem kell a teljes kapacitásra akkut telepíteni. Egyedül a világítás és a szórakoztató-info elektronikát kell egy lakóházban este árammal ellátni. "

Értem én, csakhogy egy kis teljesítményű eszköz fajlagosan mindig drágább. Ezért hosszabb a megtérülési ideje, mint egy nagyobbnak. Természetesen ha az a cél, hogy minden körülmények között legyen áram ezeknek az eszközöknek, akkor az ár másodlagos szempont.

Ha emellett visszatáplálás is van, akkor más a helyzet, hiszen a szigetüzemű rész a költségeknek csak kisebb hányadát teszi ki. De hát a posztoló is említi, hogy a kötelező átvétel olyan bizonytalan, mint a kutya vacsorája. Bármikor visszavonható vagy igen hátrányos feltételekhez köthető.

Persze kérdés az üzembiztonság is. Nem vagyok biztos abban, hogy egy szigetüzemű berendezés rendelkezésre állása jobb, mint a hálózaté.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 11:32:03

@Gour:

Na, ennek utánanézek, köszönöm az infót.

dmwd 2014.11.10. 11:52:41

"az inverter hálózati szinkron nélkül nem indul be."

"Ezt sem nehéz beadni neki."

Lehet, de még nem láttam ilyet működni, még fényképen sem. Már három "villanyász zseni" próbálta/ígérte nálam, de végül egyik sem vállalta. Várom az árajánlatot: Fronius inverter 7,2 kW

Persze, a monitor mögött mindenki marha okos.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 12:36:25

@dmwd:

Mi a pontos típusmegjelölése?

dmwd 2014.11.10. 13:24:09

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Fronius IG Plus 70 V-2, ha jól emlékszem.

Atpat 2014.11.10. 14:32:29

@dmwd: Ez egy hálózati csatlakozással működő inverter, kimondottan nem szigetüzemre kitalálva. Valószínűleg nagy munkával back-up rendszer is építhető belőle, de nem erre készült.
Én némi kereséssel a solar off-grid and back-up fogalmak mentén találtam megoldásokat (pl: solar.schneider-electric.com/solution/residential-grid-tie-with-backup-power/). Hogy aztán ezek Magyarországon hogyan érhetőek el, az más kérdés, de a termékek/rendszerek léteznek.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 14:40:13

@dmwd:

OK, utánanézek a cuccosnak, te pedig írd meg, mennyit ér meg neked. Én nem tudok árat ajánlani, nem vagyok hivatásos elektronikai szakember (bölcsész vagyok).

Pár dologgal azért légy tisztában. Bár valószínűleg nem kell belenyúlni az inverterbe, a nem rendeltetésszerű használat miatt mégis bekövetkezik a garanciavesztés. A kiegészítő áramkör használatával az eszköz elveszti az engedélyét, a használata szerződésszegést és akár törvénysértést valósít meg. Ennek következményeit neked kell viselned.

Ha megegyezünk, én demonstrációs céllal elkészítem a szükséges kiegészítést, amivel hálózati kimaradás esetén is üzemelni fog az invertered, és galvanikusan leválik a hálózatról. A jó és biztonságos működést szimulált körülmények között demonstrálom, vagyis nem valódi hálózati kimaradáskor, hanem úgy, hogy pl. megszakítjuk a bejövő hálózati feszültséget. Azért így, mert semmiképpen nem akarok törvénysértést elkövetni azzal, hogy valódi áramszünetkor üzemeltetek egy a szolgáltatási szerződést sértő eszközt.

A sikeres demonstráció után leszerelem a kiegészítést és visszaállítom az eredeti állapotot. Te termászetesen a saját felelősségedre bármikor újra bekötheted és üzemeltetheted a kiegészítő kapcsolást.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 14:41:16

@Atpat:

Látom, létezik erre gyári megoldás is.

dmwd 2014.11.10. 16:10:44

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Azért a gyári szimpatikusabb. Elég nagy a tető és még van 1 szabad fázis a kritikus dolgoknak.

Chayenne 2014.11.10. 16:55:46

@Gour: Én ugyanerre a megoldásra jutottam. Napelem+ legalább 4-es COP-jű hőszivattyús klíma pl Fujitsu asyg 12 LTCA, ez téli fűtésre van kihegyezve! + persze egy szép kandalló v sparhelt!

Chayenne 2014.11.10. 17:01:17

Hát látom írtatok itt mindent ami fontos, hogy menjen áramszünet esetén is....nekem hiányzik itt a legfontosabb: a hűtőszekrény illetve méginkább a fagyasztó le ne olvadjon mondjuk 150 kiló kajával ( mondjuk fél disznó, zöldség, gyümölcs! ) !!!! Mert ha ez megtörténik, akkor sok hónap kajakészlete ugrik és ez megfizethetetlen!! A szivattyúval egyetértek, bár ha 2 napig nincs villany és a kútról húzott vizet felmelegíted a sparhelten, akkor már fürdeni is tudsz!! A kaját kell megvédeni leginkább - tehát a fagyasztót!

Bedi 2014.11.10. 17:32:24

@Nanenáné:

"Ha vastag, de kis hőkapacitású (pl. műanyag hab) szigetelést alkalmazol, akkor a ház gyorsan lehűl."

Az összes jó hőszigetelő, amit épületeken használunk, kis hőkapacitású. A hőtároló tömeget a hőszigetelő rétegen belül kell kialakítani. Vázkerámia tégla helyett pl mészhomok tégla, vagy ha olcsón akarjuk megúszni, akkor B30.

" vagy a legjobban szigetelt tetőtéri szoba is katlan lesz a harmadik 30°-os napon."

Szerintem csak a szarul megépített házakra igaz.
Tetőtér helyett emeletet érdemes építeni, nálunk a falon 20, a mennyezeten 30cm szigetelés van, az ablakokat nagy eresztúllógás árnyékolja nyáron. Földszint tömör tégla, emelet PTH. Télen napi pár tized fokot hűl ha nincs fűtés. Reggeli szellőztetéssel a tavaly nyári nagy hőhullámot is megúsztuk 26 fok maximummal.

Nanenáné 2014.11.10. 17:40:05

@Bedi: ha még mindig nem érted, menj el egy középkori várba. Az pl. nyáron hűvös, de ugyanezért télen nem lehet befűteni. Amit nyersz a réven, veszíted a vámon. Lehet kicsit trükközni, de a fizikát nem lehet megerőszakolni.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.10. 17:51:18

@Nanenáné:

A középkori vár falai igen vastagok, ezért nagy a hőkapacitásuk, ellenben nem jó hőszigetelők. Ez utóbbi miatt nem lehet kifűteni.

@dmwd:

"Azért a gyári szimpatikusabb."

OK, világos. Azért hanyagolhatnád az efféle dehonesztáló megjegyzéseket:

"Persze, a monitor mögött mindenki marha okos."

Én nem vagyok ugyan "villanyász zseni", ám bölcsész létemre értek annyit az elektronikához, hogy egy ilyen feladot megoldjak. Amúgy nem nagy dolog, elhiheted. Konkrétan ilyet nem, de ennél cifrább vezérléseket is csináltam már ipari felhasználásra.

Bedi 2014.11.10. 18:05:23

@Nanenáné: "Ugyanez a tévedés a hűtőnél is: a pár palack vizet pont annyi hőteljesítménnyel lehet lehűteni, amennyit lead"

NAPPAL LEFAGYASZTJA, ÉJJEL MEG ELNYELI A BEJUTÓ HŐT

Háromféleképp jut be hő a hűtőbe:
- A falán keresztül (legyen 5cmPUR, 3m2, 20fok kint, 0 bent, akkor kb 30 w jut be óránként. Legyen 12 óra sötét, ezt a hőt 4l vízjég olvadáshője képes elnyelni.
- Kinyitjuk az ajtót, és bemegy meleg levegő. Olyan kicsi a levegő hőkapacitása, hogy ezzel nem is érdemes számolni
- Berakunk új dolgokat: ne rakjunk be éjjel fél disznót

Bedi 2014.11.10. 18:32:22

@Nanenáné: "menj el egy középkori várba."

Elég reménytelen, de megpróbálom:

A fűtés hőigénye csak a hőszigetelésen múlik. A hőkapacitás meg ahhoz kell, hogy kiegyenlítse az ingadozásokat.

Egy vastag hőszigetelés mellett olyan kevés a falon keresztül áramló hőmennyiség, hogy egy átlagos szilárd fal is képes napon belüli kiegyenlítésre.

Nanenáné 2014.11.10. 18:32:42

@Bedi: nem érted, tehát utoljára. Bármilyen hihetetlen, azt hőmennyiséget, amelyet a vízjég tárol, azt a jég lefagyasztásnál te tápláltad be.
A hűtő fogyasztása a hűtendő tömeg hőkapacitásától függ. A jégkocka látszólag "ingyen" van, de a fagyasztáshoz bizony további (olvasáshő) teljesítményt fogyaszt a hűtő.
Így egy huncut kalóriát sem lehet nyerni!

Bedi 2014.11.10. 18:57:36

@Nanenáné: "Bármilyen hihetetlen, azt hőmennyiséget, amelyet a vízjég tárol, azt a jég lefagyasztásnál te tápláltad be. "

Persze, de NAPPAL, amikor még az L Simon szerint is süt a nap, és termel a szolár.

Csak annyit magyarázok, hogy a hűtőnek nem kell FOLYAMATOSAN áram.

Ugyanígy, csak annyit állítottam a fűtésről, hogy a keringetőszivattyúkra nem kell méretezni éjszakára, elég, ha NAPPAL megy a fűtés.

dmwd 2014.11.10. 20:25:32

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Én meg mérnök vagyok, igaz nem villamos ( :-) ), de azt látom, hogy nem olyan egyszerű olyan elektronikát építeni, ami annyira szinuszos jelet ad le, hogy becsapja az invertert és utána kibírja ugyanazon a kimeneten megjelenő 16-20 ampert. Utána felmerülnek problémák, hogy hogyan lehet megtartani a szinusz formát különböző fogyasztói profilok mellett (nagy teljesítményű motorok indítása, dimmerelt világítás), mit lehet tenni a túl sok termelődő energiával, vagy mi van akkor, ha egy kicsit kevesebb áll rendelkezésre. Itt mindenki letette a lantot (a bölcsészek még nem), igaz ők csak villamos mérnökök és hobbi fizikusok voltak. Nem akartam dehonesztáló lenni, de gyanítom, hogy nem triviális a probléma. Szerintem marad a gyári megoldás, talán még olcsóbb is.

Bedi 2014.11.11. 01:11:24

A szolár technológia épp ezekben az években lett lehetséges alternatíva. Most csak azoknak ajánlanám, akiknek nincs hálózati hozzáférése, vagy nagyon elhivatottak.

Viszont 10 éves távlatban nagyon biztos vagyok benne, hogy verni fogja a vezetékes áramot. Ha nem történik semmilyen technológia fejlődés, a milliós eladott darabszámok akkor is megteszik majd a magukét. Leginkább az invertereknél és a szerelésnél látok nagy tartalékot az árban.

Ha optimistábban jósolnék, akkor a mostani sok fejlesztésből bejön néhány, és lesznek sokkal olcsóbban gyártható panelok is.

Gour (törölt) 2014.11.11. 10:46:07

Még annyit, hogy van olyan ismerősöm akinek a tetőn 5kw -nyi napelem dolgozik, a házban fűtős klímák és nulla a rezsije. Még a szomszédoknak is adja hosszabbítóval az áramot mert így mindenki jobban jár ( az átvételi ár fele a kivételinek ha betáplálod). A nappali fűtés éppen elég arra, hogy éjszaka bőven ne hűljön ki a ház és mindig töblete van, az év végén az Elmünél plusszos az egyenlege. Ez a jövő!

Én most vettem egy levegő-víz hőszivattyút, ezt rá tudom kötni a padlófűtésre is, illetve olyan inverteres klímák lesznek a tetőtérben ami minusz 15 fokig fűt. A többire pedig ott a kandalló és tartaléknak a gázfűtés.

Minap kaptam ajánlatot 3,5kw nyi napelemre, telepítéssel együtt volt 1,8 milla.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.11. 12:15:08

@dmwd:

Köszönöm, már vártam az "érvet" a bölcsész voltommal kapcsolatban. Gratulálok, nálad ez elég hamar előjött, az átlagos fikázók általában később szokták bevetni.

"dimmerelt világítás"

Mi az a dimmerelés? Én csak dimmelést ismerek... Az eszközt hívják dimmernek, de az ige dimmelni, nem dimmerelni.

"nem olyan egyszerű olyan elektronikát építeni, ami annyira szinuszos jelet ad le, hogy becsapja az invertert"

Ezt inkább nem kommentálom. :(

"és utána kibírja ugyanazon a kimeneten megjelenő 16-20 ampert"

Nem ő a fogyasztó.

"Utána felmerülnek problémák, hogy hogyan lehet megtartani a szinusz formát különböző fogyasztói profilok mellett"

Ez már az inverter dolga.

"mit lehet tenni a túl sok termelődő energiával"

Nem veszed ki a napelemből. Az inverter nem fix teljesítményt, hanem a megadott toleranciasávon belül fix effektív feszültséget ad le, amíg bírja. Ugyanez történik pl. akkor is, ha kicsit megnő a hálózati frekvencia: az inverter csökkenti a visszatáplált teljesítményt.

"vagy mi van akkor, ha egy kicsit kevesebb áll rendelkezésre."

Ugyanaz, mint amikor túlságosan lecsökken a hálózati feszültség.

"Itt mindenki letette a lantot (a bölcsészek még nem)"

Köszönöm, nem kérek a gúnyolódásodból, gúnyold a kedves családtagjaidat. Én megírtam, hogy megfelelő árajánlat esetén elvállalom a feladatot, te ezt elutasítva a gyári megoldás mellett döntöttél. Racionális lépés, én is ezt tenném a helyedben. Na de ezután milyen alapon fikázol és gúnyolsz engem? Ehhez kizárólag akkor lenne jogod, ha megbízol a feladattal, én pedig beégek vele.

"igaz ők csak villamos mérnökök és hobbi fizikusok voltak."

Ha egy villamosmérnöknek ez megoldhatatlan feladat, akkor adja vissza a diplomáját. A hobbifizikust meg hagyd, a fizikusnak nem kell értenie az elektronikához.

"Szerintem marad a gyári megoldás, talán még olcsóbb is."

Biztos olcsóbb. Egy egyedi fejlesztés legtöbbször drágább, mint készen megvenni a sorozatban gyártott terméket. Mellesleg az a tény, hogy van gyári megoldás (nyilván nem űrtechnikát alkalmaz), a te villamosmérnökeidet minősíti...

Bedi 2014.11.11. 13:24:19

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Simán okozhat többmilliós kárt az inverter hibája. Biztos nem bíznám magam egyedi fejlesztésre, de még a gyári típusoknál is figyelnék arra, hogy a gyártó stabilan elérhető, perelhető legyen.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.11. 14:58:57

@Bedi:

Nem inverter fejlesztését ígértem, abba nem vágnék bele. Úgysem tudnám hozni a gyári hatásfokát.

dmwd 2014.11.11. 16:48:42

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

Az a baj, hogy fordítva ülsz a lovon. Nem a vevő szokott árat mondani az üzletben. A specifikációt pedig nem kellett volna szétszedni alfeladatokra, mert azok ÉS kapcsolatban vannak. A villamosmérnök kollégát kár látatlanban minősíteni, már több egyedi dolgot rendeltem nála, és azokra élettartam garanciát adott. Erre nem mert volna.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2014.11.11. 17:27:00

@dmwd:

"Nem a vevő szokott árat mondani az üzletben."

Nem üzletben vagyunk. Megmondtad volna, neked mennyit ér meg, én is elgondolkodtam volna, aztán vagy megegyezünk, vagy nem. De semmi nem jogosít fel téged arra, hogy a bölcsész voltom miatt fikázz és gúnyolódj. Ezt a drága jó édeasanyáddal tedd.

"A villamosmérnök kollégát kár látatlanban minősíteni"

Nem látatlanban minősítettem, hanem az alapján, hogy - elmondásod szerint - beletörött a bicskája a cucc elkészítésébe. Ez nem high-tech, nem űrtechnika.

Na mindegy. Kérlek, szállj le rólam, ne fikázz engem. Fikázd és gúnyold inkább a saját édesanyukádat.

dmwd 2014.11.24. 11:06:15

- Tűzkő ... , szacharin ... ,
süti beállítások módosítása