Most, hogy a fiúknak év eleji hajtás és blog hanyagolása van napirenden, mit tehet otthon az asszony, hát mi mást, mint hamulúgot és mosószert főz meg tesztel.
Ezzel csatlakoznék az előző kályhás poszthoz, csak én a szent maradékhoz nyúltam.
Út a házi mosószerig
Az egész úgy kezdődött, hogy elfogyott itthon a mosószóda, és lusta voltam bemenni a városba érte, itt a drogériában meg aranyáron adják. Gondoltam nem gond, biztos itthon is meg tudom csinálni. Na azt nem, de rátaláltam a hamulúgra.
Ezt a videót vettem alapul (innen), és először egy nagyobb befőttes üvegben csináltam egy próbaadagot.
Kétféleképp teszteltem:
- Adagoltam mosószerrel a mosáshoz (kb. 2/3 hamulúg, 1/3 mosószer). Ez szerintem kicsit gyengébb, mint a mosószóda-mosószer keveréke.
- Próbáltam tisztán csak ezzel mosni, de akkor valami öreges szaga lett a ruháknak, ami nekem nem tetszett.
Annak idején azért is fordultam el a hagyományos mosószerektől, mert mikor a legnagyobbal terhes lettem nem bírtam elviselni a szagukat és az ökomosóporokat bírtam csak azokból is keveset, viszont rátaláltam a mosószódára és a kettő keveréke abszolút bevált.
Aztán mikor a próbaadag elfogyott kedvet kaptam és csináltam nagy húszliteres vödörben - gondolván a fűtés nélküli hónapokra. Azt írták, hogy ez nem romlandó. Már csak az öreges szagot kellett megoldanom. Illóolaj nem volt itthon viszont egy mosószappan igen így nekiálltam mosószert főzni:
Hozzávalók:
- 100gr mosószappan
- 1,5 liter hamulúg
- 3,5 liter víz
Elkészítése:
- Lereszeltem a mosószappant
- Kievés hamulúggal felolvasztottam turmixoltam
- Felöntöttem a maradék hamulúggal
- Bele a víz és újra turmixolás
- Majd egy éjszakát hagytam állni
Elég kocsonyás lett az állaga, de a flakonból kijött egész jól így nem hígítottam tovább. Ezzel már nem érzem azt a szagot, így valószínűleg ez lesz a befutó, főleg, hogy elég pénztárcabarát. Aki szereti a megszokott mosószerét keverjen hozzá kicsit mosáskor, akinek pedig nincs hamuja az készítheti mosószódával is a mosószert.
Tapasztalatok
- Ami fontos, hogy csak tiszta hamuból ajánlják a hamulúg készítését. A tűzmesternek adhatunk kihívást, papír nélkül gyújtsa meg a tüzet minél kevesebb gyufaszállal, míg összejön a kívánt hamumennyiség.
- Hamulúgban áztatásnak fehérítő hatása van a ruhákra. Viszont csak a mosás alatt nem számottevő a fakító hatása.
- Öblítéshez érdemes ecetes, vagy más, savas kémhatású öblítőt használni.
- Nekem nem jön ki annyi hamulúg egy adag forrázásából mint amennyit más blogok ígértek. Nem jöttem még rá, hogyan lehetne többet kinyerni anélkül, hogy túl piszkos legyen a forrázat.
- Fontos, hogy a hamulúg bár gyenge lúg, de maró hatású, így felcímkézve, gyerekektől elzárva tartandó.
Extra
- Most ebben a jeges időben mi a jégre is hamut szórtunk. Ritka holló nálunk a hókotró ugyanis, de ez is jól bevált.
- A kályhaajtót is próbáltuk már hamuval pucerálni de ebben még van hova fejlődni.
Örülnék egyéb tanácsoknak is, hogy mi mindenre lehet még jó a hamu. Képek a kotyvasztásról most nem készültek, de igény szerint ez pótolható a következő főzésnél.
És remélem hamarosan jönnek a fiúk is a posztjaikkal.
Ti mivel mostok?